Rodaku czy ci nie żal to z pasją i humorem opowiedziana historia
polskich potraw, najsmaczniejszych i najczęściej obecnych na naszych
stołach, pełna doskonałych przepisów i receptur. Impulsem do napisania książki stała się współczesna masowa emigracja i troska o rodaków na obczyźnie. Polacy wyjeżdżający z kraju skazują się na tęsknotę za domową kuchnią. Ukochany rosół czy pomidorowa mamy z pewnością są tematem rozmów gdzieś pod Big Benem czy w zadymionym irish pubie. Książka będzie zatem doskonałym prezentem na Gwiazdkę, który można, wraz z domowymi wiktuałami, zabrać po świętach w walizce, by odtwarzać polską atmosferę w Londynie, Dublinie czy Nowym Jorku przez cały rok.

Książka z pewnością podbije serca również Polaków w kraju. Tytuł
bowiem nie tylko przywołuje tradycyjne kulinarne przysmaki, ale i
anegdoty o ich pochodzeniu, sięgając w przeszłość o kilkaset lat i w
mistrzowski sposób budując staropolską atmosferę biesiadowania,
przyjemności i wspólnoty.